dinsdag 17 september 2013

aperitiefhapje: breydelhamkroketten





ingrediënten:


3 eidooiers
1 dl room
100g boter
100g bloem
5dl melk
2dl rundbouillon
250g Breydelham in snippers gesneden
50g Parmezaan
12g gelatine blaadjes (weeg dit af, blaadjes zijn nooit even groot)
Peper, zout
Nootmuskaat
Bloem
Eierdooiers
Paneermeel of panko

bereidingswijze:


  • Leg je gelatineblaadjes te week in koud water.
  • maak een bechamelsaus (smelt je boter, voeg erna de bloem toe, laat even bakken op een vuur).
  • Voeg er de vloeistof aan toe (melk en bouillon).
  • roer de hamsnippers onder.
  • kruid af met peper, zout en nootmuskaat (naar eigen smaak).
  • knijp al het vocht uit de gelatine en voeg toe aan de saus, goed omroeren.
  • Maak een liaison (eierdooiers loskloppen in de room) en voeg deze ook toe.
  • Stort je bereiding op een geoliede plaats, dek af met plastiekfolie en laat dit afkoelen in de koelkast. (Een nacht rusten is ideaal).
  •  Tip: stort je vulling op een snijplank, dit is makkelijker om te snijden.
  • Snij je vulling in mooie, gelijk vierkantjes voor je kroketten.
  • draai deze eerst in bloem
  • vervolgens door de losgeklopte eieren
  • en dan door de panko.
  • Laat nog wat rusten in de koelkast.
  • Bak goudbruin in de friteuse op 180°
  • De overige kroketten kun je zonder veel problemen bewaren in de diepvries.
Eet smakelijk!!

1 opmerking:

  1. Als je de kroketten wilt invriezen draai ze dan eerst door de bloem en nadien door losgeklopt EIWIT en niet in losgeklopt ei. Als er eidooier gemengd met eiwit gebruikt wordt dan mag je de kroketten zeker niet invriezen. Het eigeel zal na ontdooien de kroketten een gekleurde uitslag geven wat al helemaal niet mooi en smakelijk is.
    Werk je toch met een volledig los geklopt ei dan moet je de kroketten bakken of een dag bewaren in de koelkast.

    BeantwoordenVerwijderen