zaterdag 21 september 2013

hoofdgerecht: paella

ingrediënten:


2 kipfilets in stukjes (blokjes) gesneden
2el olijfolie + wat bij de hand voor besprenkelen
1 ui gesnipperd
1 rode paprika fijngesneden
2 teentjes knofloof in dunne plakjes gesneden
1 lange rode peper diagonaal in ringetjes gesneden
enkele takjes tijm
zout en peper
100g chorizoworst in plakjes
0,5tl paprikapoeder
250g paellarijst of langkorrelige rijst
scheuten droge sherry
enkele saffraandraadjes
2 grote tomaten in grote blokjes
250g venusschelpjes, schoongemaakt
150g rauwe gamba’s (met of zonder kop)
150g pijlinktvis in dunne ringen
150g doperwten
1 citroen in gedeelten gesneden.

bereidingswijze:


  • Kook water met de waterkoker of kookt het in de (andere) pan.
  • Verhit de olijfolie in de paellapan en bak de ui, paprika, knofloof, rode peper en tijm een paar minuten op hoog vuur, tot de groenten zacht beginnen te worden.
  • Bestrooi de kipfilet met peper en zout.
  • Voeg de kipfilet, chorizo en paprikapoeder in de pan en bak tot de kipfilet is verkleurd.
  • Voeg nu de rijst erbij en roer 2-3 minuten.
  • Voeg de sherry en kokend water in de pan tot dat het water 1 cm boven de rijst is.
  • Breng de rijst aan het pruttelen en voeg het saffraan toe. Goed blijven roeren.
  • Voeg de tomaten toe en ook wat peper en zout.
  • Laat alles 10-12 minuten pruttelen op laag vuur en roer af en toe.
  • Voeg de gamba en venusschelpen toe en indien nodig ook wat kokend water en roer ze door de rijst.
  • Verhit alles op middelhoog vuur voor ongeveer 3 minuten tot de gamba’s niet meer doorzichtig zijn en de venusschelpen opengaan.
  • Voeg de inktvis en de doperwten toe en roer het door de rijst.
  • De inktvis is gaar als het niet meer doorzichtig is en dan even proeven.
  • Eventueel nog op smaak brengen door peper en zout doorheen te roeren.
  • Haal de pan van het vuur en dek het af met de deksel of aluminiumfolie.
  • 5 minuten laten staan en dan nog wat olijfolie eroverheen sprenkelen en dan de paella in de pan serveren.
  • Eventueel nog citroendeeltjes boven op de paella zetten.
Eet smakelijk

2 opmerkingen:

  1. In plaats van water zou een bouillon veel meer smaak geven aan de paella.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. klopt, alleen moet je opletten dat je geen overheersing van smaken krijgt, je voegt al saffraan en sherry toe.

      Verwijderen