vrijdag 8 augustus 2014

Voorgerecht: Hartige taart met pompoen en ui

Ingrediënten:

Deeg:

  • 1 1/4 kopje bloem
  • ¼ koffielepel zout
  • 8 eetlepels ongezouten boter (in stukjes gesneden)
  • ¼ kopje zure room
  • ¼ kopje ijswater

Vulling:

  • 1 kleine pompoen (butternut)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1à2 eetlepels boter
  • 1 grote ui (fijngesneden in halve maantjes)
  • 1 koffielepel zout
  • 1 snuifje suiker
  • ¼ koffielepel cayennepeper
  • ¾ kopje Fontina (kaas: geraspt)
  • 1 1/2 koffielepel verse salie

Bereidingswijze:

  1.  Bereid het deeg. Meng de bloem en het zout en plaats de boter in een andere kom. Zet beide schaaltjes 1 uur lang in de diepvries. Haal die er daarna uit en maak een putje in het midden van de bloem. Leg de boter daarin en meng alles goed. Maak opnieuw een putje in het midden en klop in een andere kom de zure room, het citroensap en het water. Giet de helft van dat mengsel in het deeg. Meng de vloeistof met je vingertoppen door het deeg. Voeg daarna ook het overblijvende mengsel toe, maar overdrijf niet met het kneden. Maak er een bolletje van en bedek met plasticfolie. Leg dat 1 uur lang in de koelkast.
  2. Bereid de pompoen. Verwarm de oven voor op 190¨C. Verwijder de schil van de pompoen en snijd die in twee stukken. Verwijder de zaden en snijd in blokjes. Giet olijfolie over de stukjes pompoen en kruid met een halve eetlepel zout. Rooster de blokjes op bakpapier tot ze zacht worden (ongeveer 30 minuten). Laat even afkoelen.
  3. Karamelliseer de uitjes. Laat boter smelten in een pan en fruit de uitjes op een laag vuur. Voeg daar ook het andere halve koffielepeltje zout aan toe en werk af met een snuifje suiker. Roer regelmatig om en wacht zo’n twintig minuten (tot ze goudbruin kleuren). Werk af met cayennepeper.
  4. Zet de oven op 205°C en meng de pompoen, de uitjes, de kaas en de kruiden in een kom.
  5. Stel de taart samen. Rol het deeg uit en leg dat op bakpapier. Vul de taart met het mengsel van pompoen, maar laat voldoende ruimte vrij aan de randjes. Plooi het deeg over de vulling en laat het midden van de taart vrij.
  6. Bak 30 tot 40 minuten in de oven en laat de taart daarna nog 5 minuten in de oven staan. Serveer daarna warm of op kamertemperatuur.
Eet Smakelijk !!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten